Przekonanie domowników do zdrowszego stylu odżywiania nie jest rzeczą łatwą. Trzeba nie tylko podać im coś ładnego i zdrowego, lecz także smacznego. Pomóc w tej trudnej misji mogą pasty warzywne – http://rogowski.net.pl/portfolio_item/pasty-warzywne/.
Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw?
Nie jest tajemnicą, że dzieci nie przepadają za warzywami, bo uważają, że są one niedobre. W związku z tym mama niejadków dwoi się i troi, by tylko przemycić w jedzeniu jakiś akcent warzywny. Zazwyczaj kończy się to tak, że maluchy, jak tylko dostrzegą resztki warzyw w obiedzie, natychmiast odmawiają dalszego jedzenia i trudno im wbić do głowy, że od jedzenia warzyw się nie umiera. Z dziećmi o specyficznych gustach kulinarnych należy działać taktycznie.
Wystarczy kupić smaczne pasty warzywne i podstawiać im pod nos apetyczne kanapeczki lub gotowe dania, tak by miały z nimi nieustanny kontakt. Nawet jeśli z początku będą grymasić i odmawiać zjedzenia ekologicznych dań z czasem ustąpią i zmienią zdanie. Można również zastosować metodę marchewki i kija. Gdy zjedzą kanapki z pastą warzywną- należy im się jakaś nagroda, gdy nie będą współpracować, czeka je szlaban i zero ulubionych smakołyków.
Czym się kierować przy wyborze past warzywnych?
Najważniejsza jest ich konsystencja. Jeżeli opakowanie ocieka olejem lub jest nasiąknięte wodą, to znak, że pełno w niej ulepszaczy smaku i konserwantów. Wartościową pastę warzywną można poznać po tym, że zawiera małą ilość tłuszczu i to on nadaje jej wyjątkową konsystencję. Ponadto dobra pasta warzywna powinna być bogata w warzywa, jak sama nazwa wskazuje. Jeżeli one nie są składnikiem dominującym, oznacza to, że powyższy wyrób nie ma nic wspólnego z produktem ekologicznym.
Dobre pasty warzywne oprócz wspaniałego wyglądu mają również intensywny aromat, który sprawia, że chce się je natychmiast skonsumować. Gdy z pojemnika nie wydobywa się żaden zachęcający zapach, to widoczny znak, że zakupiony produkt tylko stał obok ekologicznych wyrobów i nie ma tak naprawdę z nimi nic wspólnego, przynajmniej smakowo. Producent pasty warzywnej to też ważna kwestia. Jeśli jest on z branży wędliniarskiej i przetwórstwa, to istnieje małe prawdopodobieństwo, iż zna się na ekologicznych, pozbawionych konserwantów wyrobach. W takim przypadku lepiej wybrać kogoś, kto zajmuje się na przykład wyrobami kuchni wegańskiej. Wtedy ma się pewność, iż pasta warzywna jest świeża i że nie jest tworem masowej produkcji.
Rodzaje past i farszy warzywnych
Asortyment past warzywnych jest bardzo szeroki, dlatego też każdy nawet najbardziej wybredny smakosz może znaleźć coś dla siebie. Dominują te z suszonymi pomidorami, pesto, brokułem, chrzanem lub czosnkiem. Oprócz past warzywnych godne polecenia są także farsze, które można dodać do gotowych dań. W sieciowych sklepach można natknąć się na farsz szpinakowy, farsz brokułowo- szpinakowy lub farsz pieczarkowy z cebulą. Wszystkie one wpisują się w trend o zdrowym jedzeniu, a dodatkowo są naprawdę smaczne. Mogą stanowić alternatywę dla osób, które mają już dość kanapek z wędliną na śniadanie i schabowego i rosołu na obiad.
Dowiedz się, jaką wybrać patelnię, aby nasze potrawy były zdrowe i pyszne.
Jeśli chcesz spojrzeć na świat w nowy sposób, ten artykuł jest dla Ciebie.
To jeden z tych tekstów, po których już nic nie jest takie samo.